На Тернопільщині замерз найбільший рівнинний водоспад

водоспад

 Мороз скував потік Джуринського водоспаду – найбільшого серед рівнинних водоспадів України. Він знаходиться в урочищі Червоне, що у Дністровському каньйоні на Тернопільщині, 

Фото замерзлого бурхливого у теплу пору року потоку опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці відомий тернопільський фотограф Володимир Тихович. 

водоспад

"Таке досить красиве природне явище можна спостерігати не так часто. Адже у південній частині області, де розташований Джуринський водоспад, в останні роки сильні морози – рідкість", – розповів к тернопільський історик, екскурсовод Олег Гаврилюк.

Джуринський водоспад, до якого у ці дні ринулися туристи задля селфі на тлі замерзлого потоку води, – називають суцільною загадкою. Одні кажуть, що цю водну окрасу ще кілька століть тому створили будівничі Червоногородського замку-палацу, залишки якого тут ще є.

Інші – що це справа рук турків, які, щоб осушити річку, яка заважала їм наступом взяти фортецю, змінили русло, підірвавши скелю, тому й утворився водоспад. Ще дехто стверджує, що Джуринський водоспад – витвір самої природи і людського втручання тут немає.

До мальовничої місцини можна добратися на маршрутці із Заліщик. Або ж на власному авто. Однак це має бути позадорожник.

Фото: Володимир Тихович