Не сидіть, схрестивши ноги. Експерт з анатомії пояснює чому

 


Ти зручно сидиш? Просто зупиніться на мить і, не поправляючись, зверніть увагу на свою поставу. Що роблять ваші ноги?

Вони схрехрещені? 

Зазвичай є два способи сісти на стілець і схрестити ноги: один у колінах, а інший у щиколотках. Але як би зручно не було сидіти, схрестивши ноги, чи шкідливо це для здоров’я та постави? 

Давайте подивимося на докази.

По-перше, дослідження показують, що сидіння зі схрещеними ногами може призвести до зміщення стегон, коли одне буде вище іншого.

І це змінює швидкість, з якою кров рухається по кровоносних судинах нижніх кінцівок, що може збільшити ризик утворення тромбів.

Більшість досліджень показує, що схрещування на колінах гірше, ніж на щиколотках. Дійсно, таке сидіння може спричинити підвищення артеріального тиску через скупчення крові у венах, і ваше серце змушене працювати проти цього.

І це може збільшити ризик пошкодження ваших кровоносних судин, тому під час вимірювання артеріального тиску ви повинні тримати ноги на підлозі.

Вплив на організм

Чим довше і частіше ви сидите зі схрещеними ногами, тим більша ймовірність довгострокових змін довжини м’язів і розташування кісток у тазі. А через те, як ваш скелет з’єднаний разом, схрещування ніг також може спричинити зміщення хребта та плечей.

Ваше положення голови потенційно може змінитися через зміни в кістках шиї, оскільки хребет компенсує це, щоб утримувати ваш центр ваги над тазом.

Ваша шия також може постраждати через те, що одна сторона тіла слабша за іншу. Такий самий дисбаланс можна спостерігати в м’язах тазу та нижньої частини спини в результаті неправильної постави, стресів і навантажень, спричинених сидінням зі схрещеними ногами.

Таз також може зміщуватися через тривале розтягування сідничних м’язів з одного боку, що означає їх слабкість.

Тривале сидіння зі схрещеними ногами підвищує ймовірність сколіозу (аномальне вирівнювання хребта) та інших деформацій.

Дослідження також показують, що сидіння зі схрещеними ногами може призвести до ризику здавлення та травми малогомілкового нерва, також відомого як малогомілковий нерв, у вашій гомілці.

Також є докази того, що схрещування ніг може вплинути на виробництво сперми. Це пояснюється тим, що температура яєчок має бути на 2–6 °C (3,6–10,8 °F) нижчою за стандартну температуру тіла.

Якщо сидіти, температура яєчок підвищується на 2 °C, а схрещування ніг може підвищити температуру яєчок на цілих 3,5 °C. Дослідження показують, що підвищення температури мошонки або яєчок може зменшити як кількість, так і якість сперми.

Варто також зазначити, що через відмінності в анатомії чоловіків і жінок жінкам, ймовірно, набагато легше сидіти, схрестивши ноги, особливо тому, що у чоловіків обмежений діапазон рухів у стегнах.

Ноги і суглоби

Але дослідження показують, що сидіти зі схрещеними ногами може бути корисним для деяких людей. Одне невелике дослідження 2016 року, наприклад, виявило, що людям, у яких одна нога довша за іншу, сидіння зі схрещеними ногами може допомогти відрегулювати висоту обох сторін тазу, покращуючи вирівнювання.

Сидіння зі схрещеними ногами також, здається, зменшує активність деяких м’язів, особливо косих м’язів (тих під шкірою, де ви кладете руки на стегна) у порівнянні з сидінням, ногами вперед. Це може допомогти розслабити основні м’язи та запобігти перенапруженню.

Так само є докази того, що сидіння зі схрещеними ногами покращує стабільність крижово-клубових суглобів (відповідальних за перенесення ваги між хребтом і ногами).

І, звичайно, відома поза йоги або медитації (поза лотоса) передбачає, що люди сидять на підлозі, схрестивши ноги. Є обмежені дані щодо того, чи може тривалий час, проведений у цій позі, призвести до деяких проблем, які викликає сидіння, схрестивши ноги на стільці.



Дійсно, багатьом людям йога приносить величезну користь – навіть тим, у кого вже є проблеми з колінами.

Отже, вирок? Напевно, краще уникати схрещування ніг, якщо можете.

Незважаючи на це, багато факторів ризику, пов’язаних із схрещуванням ніг, ймовірно, посилюються іншими основними проблемами, такими як малорухливий спосіб життя та ожиріння.

Отже, маючи це на увазі, головна порада — не сидіти на місці. 

Адам Тейлор, професор і директор Центру навчання клінічної анатомії, Ланкастерський університет