Батискаф "Титан" розчавило, як консервну бляшанку


 В Атлантичному океані виявлені уламки батискафу «Титан», який зник під час занурення до затонулого лайнера «Титанік». П'ятеро людей, які перебували на борту, загинули.

Як повідомила Берегова охорона США, підводний апарат Odysseus, спущений з канадського судна Horizon Arctic, виявив хвостовий конус батискафа, а також інші частини корпусу приблизно за 500 метрів (1600 футів) від носа Титаніка, що знаходиться на глибині 3800 метрів.

Дослідники заявили, що батискаф 18 червня зазнав "катастрофічної імплозії" (вибух, спрямований усередину) і був роздавлений тиском води.

Усе тривало мілісекунди, тому люди на борту загинули миттєво й навіть не встигли зрозуміти, що відбувається, заявив експерт із порятунку Девід Мернс.

Стан уламків вказує на катастрофічну руйнацію, проте його причина невідома. Також незрозуміло, чи вдасться знайти тіла загиблих.

"Це неймовірно суворе середовище", - заявив на прес-конференції в Бостоні контр-адмірал Берегової охорони США Джон Могер.

Батискаф "Титан" не мав жодної ознаки комфортності й навіть сертифіката про безпеку. Незважаючи на це, екскурсія коштувала туристам 250 тис. доларів.

Дослідницьке судно Polar Prince, яке доставило "Титан" на місце занурення, прибуло до місця, де 110 років тому затонув "Титанік", у ніч на неділю.

Батискаф почав занурення вранці, але втратив зв'язок із поверхнею через 1 годину та 45 хвилин після початку місії.

На борту батискафа перебували п'ятеро людей: 58-річний британський бізнесмен і дослідник Хеміш Хардінг, 48-річний бізнесмен з Пакистану Шахзада Давуд та його 19-річний син Сулеман, 61-річний Стоктон Раш, директор компанії OceanGate, а також 77-річний француз Поль Анрі Наржоле.

Екіпаж Polar Prince не відразу поінформував Берегову охорону США про те, що зв'язок з «Титаном» перервався: їх повідомили про це приблизно через вісім годин. Після цього командний центр відомства у Бостоні почав координувати пошукову операцію, у якій брали участь кілька країн.

Читайте також: