Найближча до нас галактика наповнена зірками з низькою металічністю



 Ефемерні конфігурації пилу та газу в сусідній галактиці світяться на новому зображенні космічного телескопа Джеймса Вебба.

Її називають NGC 6822 або Галактика Барнарда. Вона розташована на відстані 1,6 мільйона світлових років, це найближча до Чумацького Шляху галактика, яка не є одним із його супутників. Це невелика карликова галактика, розміром лише 7000 світлових років у поперечнику має дуже низький вміст важких елементів, проте більшість її зірок народилися протягом останніх 5 мільярдів років.

Така очевидна невідповідність властивостей робить Галактику Барнарда чудовою лабораторією для вивчення еволюції галактик у ранньому Всесвіті, коли ще не було багато металів.

Це тому, що всі елементи у Всесвіті, важчі за водень і гелій, створені зірками. Ці гігантські вогняні кулі розбивають атоми в їх ядрах, утворюючи важчі елементи аж до заліза; і коли вони вибухають наприкінці свого життя або стикаються, надзвичайне насильство породжує ще важчі елементи.

Галактика Барнарда провела більшу частину свого життя у відносній ізоляції, не взаємодіючи з іншими об’єктами. Це може бути однією з причин, чому вона має таку низьку металічність. Проте десь приблизно 3-4 мільярди років тому вчені вважають, що вона підійшла досить близько до Чумацького Шляху, щоб гравітація нашої більшої галактики сколихнула ситуацію.

Це, як виявилося, чудова новина для нас. Поруч є об’єкт із низьким вмістом металу, який формує зірки, що дає нам вікно в те, як могли виглядати галактики в ранньому Всесвіті.

Дослідження цієї захоплюючої галактики все ще триває, але результати, сподіваємося, допоможуть астрономам зрозуміти трохи більше про те, як усе почалося у Всесвіті.