Маловідомі факти з життя Альберта Ейнштейна

14 березня 1879 року народився Альберт Ейнштейн.
14 березня 1879 року народився Альберт Ейнштейн. Сьогодні йому б виповнилося 137 років. Ось цікаві факти з життя генія.

1. Коли Ейнштейн народився, його потилицю здавалася дуже великою і батьки запідозрила якусь потворність. Та протягом перших кількох тижнів життя голова дитини набула нормальних розмірів.

Коли Ейнштейн народився, його потилицю здавалася дуже великою
2. Кажуть, що Ейнштейн провалив іспит з математики. Насправді це міф. Ось, що говорив сам Ейнштейн: «Я ніколи не відчував проблем з математикою. У 15 років я вже освоїв диференціальне й інтегральне числення».


3. Лізерль Ейнштейн була першою дитиною Альберта і його першої дружини Мілеви Марич. Проте про дівчинку немає ніяких офіційних записів, крім листів між Ейнштейном і Марич. Імовірно дитина народилася з психічним розладом.

4. Будучи в шлюбі з Мілевою, Ейнштейн склав для неї список правил. У список входило триразове харчування, а також припинити говорити коли він попросить, і не вимагати від нього близькості.

Ейнштейн зустрічався зі своєю двоюрідною сестрою Ельзою.
5. Будучи поки одруженим на Мілеві, Ейнштейн зустрічався зі своєю двоюрідною сестрою Ельзою. Після розлучення з Марич, Ейнштейн і Ельза узаконили свої стосунки.

6. Нобелівську премію Ейнштейн отримав не за теорію відносності, а за теорію фотоефекту.

7. Отримані за премію гроші пішли на ощадний рахунок для його синів Ганса і Едуарда.

8. У листах, які Ейнштейн писав Ельзі, вчений постійно зізнавався в своїх амурних пригодах.

9. Замість лабораторних дослідів, до найбільших відкриттів Ейнштейн прийшов завдяки візуалізації в своїх думках. Він називав це уявним експериментом. Теорія відносності - теж результат уявного експерименту.

10. Галілео Галілей був улюбленим вченим Ейнштейна.

11. "Бог не грає в кості зі Всесвітом" - крилата фраза Ейнштейна. Після цього висловлювання багато хто визнав Ейнштейна релігійною людиною. Насправді Бог тут пролунав у вигляді метафори. Фраза «не грає в кості» мала на увазі непередбачуваний характер субатомних частинок у квантовій фізиці.

12. Ейнштейн був затятим борцем з расизмом.

13. У Ейнштейна ніколи не було автомобіля.

14. При створенні магістра Йоди із Зоряних Воєн частково використовувався образ Альберта Ейнштейна. Зокрема зморшки, для додання персонажеві мудрості.

15. Альберт Ейнштейн помер 18 квітня 1955 роки від аневризми аорти. Коли Ейнштейну запропонували операцію, вчений відповів: «Без смаку продовжувати життя штучно. Я свою справу зробив; пора піти. Я зроблю це елегантно».

16. Мозок Ейнштейна був вилучений майже відразу після смерті вченого. Разом з мозком були витягнуті і очі вченого.

Вчений ніколи не розлучався зі своєю скрипкою і завжди брав її з собою в подорожі.
17. Наука не була єдиною пристрастю Альберта Ейнштейна. Вчений ніколи не розлучався зі своєю скрипкою і завжди брав її з собою в подорожі.