Дванадцять страв на Різдвяний свят-вечір

Цієї неділі Україна, як і весь православний світ, відзначатиме світле свято Різдва Христового. А значить, господині вже почали складати пісне меню на Святий Вечір

Увечері 6 січня традиційно готують 12 пісних страв – за кількістю апостолів, яких було саме 12. Як тільки на небі з'являється перша зірка, вся родина сідає за стіл і приступає до трапези.

Деякі молоді господині не знають, які 12 страв готують на Різдво. Щоб допомогти нашим читачкам у підготовці різдвяного меню, пропонуємо добірку традиційних та оригінальних страв на Різдво.

Кутя "Українська"


Кутя "Українська"
Кутя є найголовнішим з усіх 12 страв на Різдво. Саме з куті починають як скромне пісне застілля на Святвечір, так і багату трапезу на наступний день. В основі куті може бути пшениця, ячмінь або рис, які потім змішують з родзинками, маком, медом і горіхами. Вважається, що чим багатша кутя, тим більше щастя і достатку чекає сім'ю в новому році.

Рецепт:
На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску.

Приготування:
Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

Узвар


 Рецепт узвару
Традиційний різдвяний компот із сухофруктів. Якщо кутя – господиня Святого вечора, то узвар – його господар.

Інгредієнти:
- 200 г меду;
- 200 г чорносливу;
- 200 г сушених груш;
- 200 г сушених яблук;
- 100 г ізюму;
- 3 л води.

Рецепт узвару:

Підготуйте сухофрукти – помийте їх теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години.

Налийте в каструлю 3 літра води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин.

Наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.

Печені яблука


Печені яблука
Якщо ви не знаєте, що приготувати на Різдво Христове крім куті та узвару, зверніть увагу на печені яблука. Цей простий, корисний і смачний десерт прикрасить святковий стіл і неодмінно сподобається членам сім'ї.

Інгредієнти:

4 великих яблука
100 г родзинок
Жменя горіхів (волоських, кешью, фундука або будь-яких інших)
Цукор, кориця, мед – за смаком
Приготування:

Промийте яблука і видаліть серцевину, акуратно приберіть з яблук насіння, не перетворюючи фрукти на «чашечки». Викладіть яблука на форму для запікання і наповніть попередньо вимоченими родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею. Поставте в духовку і запікайте протягом 20-30 хвилин за температури 180 градусів.

Пісний борщ

Пісний борщ

Інгредієнти:

2-3 шт. картоплі

1-2 шт. цибулі

1 морква

1 буряк

200 г білокачанної капусти

50 г сушених білих грибів

Пів склянки квасолі

2 зубчики часнику

2 ст. л. томатної пасти

Сіль, перець, лавровий лист та інші спеції за смаком

Приготування:

Перед приготуванням борщу на ніч замочіть у воді квасолю, а за годину до готування – намочіть сушені гриби. Налийте в каструлю два літри води, додайте мокру квасолю, щіпку солі та лавровий лист, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Варіть квасолю протягом півгодини.

Поки вариться квасоля, підготуйте овочі: цибулю, моркву і буряк наріжте соломкою, а часник нарубайте ножем. Додайте овочі в каструлю і варіть разом з квасолею близько 15 хвилин. Потім додайте гриби і нарізану кубиками картоплю. Доведіть пісний борщ до кипіння і варіть до готовності картоплі. Потім додайте томатну пасту і розмішайте. Через п'ять хвилин додайте подрібнену до тонкої соломки капусту. Посоліть, поперчіть, потримайте борщ на вогні ще протягом п'яти хвилин, після чого вимкніть і дайте настоятися.

Іше один варіант - борщ з вушками


3 кг буряку (найкраще такої подовгастої форми й інтенсивного забарвлення). Закип’ятити 3 - 5 л води, відставити, щоб охолонула. Поки вода вистигає, буряки помити й почистити від шкірочки, а тоді нашаткувати тоненькими кружальцями. Скласти їх в один великий чи два менші слоїки так, щоб вони зайняли 2/3 об’єму.

Крім буряків, у слоїк можна покласти кілька зубчиків часнику, ложку-другу сухого насіння кмину, кропу чи гірчиці, лавровий лист. Дехто додає невеликий корінець хрону. Як вода буде літеплою, залити буряки. Зверху покласти суху шкоринку житнього хліба, накрити чистою марлею і поставити в тепле місце на кілька днів.

Через 2 - 3 дні з’явиться піна, яку треба знімати. Коли піна перестане утворюватись, квас готовий. Його варто ще витримати 1 - 2 дні, а потім злити до чистих пляшок.

У переддень вечері намочити гриби на 5 - 6 годин, тоді зварити з них юшку, додавши чорного й пахучого перцю, лаврового листу і цілу цибулину. Окремо зварити ще 3 - 4 середні буряки. Витягнути з юшки гриби, юшку процідити через густе ситко. Варені буряки обібрати, натерти на грубій терці. Грибову юшку довести до кипіння, влити в неї пляшку бурякового квасу (це залежить від вашого смаку і того, наскільки кислий квас).

Насамкінець покласти натертий буряк, досолити до смаку, додати ложку цукру. Борщ довести до кипіння, але не варити. Залишити до наступного дня, щоб добре настоявся. Перед вечерею досить борщ лише підігріти.

Додатком до різдвяного борщу слугують маленькі варенички, два протилежні кінці яких зліплено докупи у вигляді "вушок". Тісто замісити, як на вареники: з борошна, води та щіпки солі. Для начинки використати гриби, з котрих готували борщ. Варені гриби варто промити ще раз водою, а тоді змолоти на м’ясорубці. Підсмажити на олії одну цибулину, змішати з грибовою масою, посолити й поперчити до смаку, додати 1 - 2 ложки тертої сухої булки для в’язкості фаршу. Розтачувати з тіста малесенькі палянички, начиняти грибами, зліплюючи їх у вигляді маленьких "вушок". Кидати у підсолений окріп, варити 3 хв. на малому вогні, а потім промити холодною водою. Подаючи, розкласти у тарелі і залити гарячим борщем.


Голубці з рисом та грибами

Голубці з рисом та грибами

Інгредієнти:

10-15 капустяних листів
Пів склянки рису
1 морква
1 шт. ріпчастої цибулі
300 г печериць
Сіль, перець, часник, томатна паста за смаком
Приготування:

Відваріть рис до напівготовності і відкладіть. Якщо в томатній пасті достатньо солі, то солити рис на етапі варіння не варто. Поставте на вогонь глибоку каструлю з водою. Листи капусти промийте під холодною водою і просушіть за допомогою чистого рушника. Опускайте листи в киплячу воду і проварюйте протягом однієї хвилини. Витягуючи капусту з окропу, одразу ж занурюйте листи в холодну воду.

До наполовину готового рису додайте терту моркву і дрібно нарізані гриби. Потім викладайте начинку в центр кожного капустяного листа та загортайте в конвертики. Викладайте голубці в товстостінну каструлю, заливайте склянкою води, томатною пастою, додайте рубаний часник, сіль і перець. Тушкуйте голубці до повної готовності, поки вода не википить, а соус не загусне.

Заливна риба

Заливна риба


Інгредієнти:

судак 1 кг

1 цибулина

1 морква

1 білий корінь (петрушка, пастернак або селера)

1 пучок зелені

лимон за смаком

2 лаврових листа

5 горошин чорного перцю

2 горошини духмяного перцю

30 г желатину

сіль за смаком

1,5 л води

Приготування:

Рибу почисти і промити. Відокремити голову, хвіст, плавники, кістки, шкіру, склади в каструлю разом із овочами і спеціями.

Залити холодною водою. Довести до кипіння, зменшити вогонь, ретельно знімаючи піну, і варити бульйон 1,5 години на дуже слабкому вогні.

Рибне філе порізати на порційні шматки. Покластьи в бульйон філе, посолити і варити на повільному вогні до готовності 30 хвилин.

Акуратно витягнути з бульйону шумівкою шматочки рибного філе так, щоб вони не поламалися, і розкласти по мисках.

Бульйон процідити через кілька шарів марлі. В'язкість бульйону можна перевірити, затиснувши краплю рідини в пальцях - якщо пальці добре злипаються, значить, заливне з риби застигне. Якщо ж клейкості не відчувається, можна використати желатин. Для цього розвести пакетик желатину в теплому бульйоні до повного розчинення і влити желатинову масу в бульйон.

Рибу залити бульйоном, прикрасити фігурками з вареної моркви і зеленню.

Поставити заливне в холодне місце для повного охолодження, а потім у холодильник.

Заливне з риби буде готове через 4-5 годин.

Вінегрет

Вінегрет

Популярний і смачний салат, який може стати однією з 12 пісних страв на Різдво.


Інгредієнти:

4-5 шт. картоплі
3 моркви
5 шт. буряка
2-3 солоних огірка
Банка консервованого зеленого горошка або 350 г вареної квасолі
3-4 ст. л. рослинної олії
Сіль, перець і спеції за смаком
Приготування:

Якщо для вінегрету ви збираєтеся використовувати квасолю, а не горошок, то її треба попередньо замочити на кілька годин, а потім зварити. Моркву, картоплю і буряк слід промити і відварити в мундирах. Коли овочі зваряться, їм потрібно дати час для охолодження.

Після цього овочі потрібно очистити, порізати на кубики і висипати в миску. Далі додайте до салату подрібнені на кубики солоні огірки і відварену квасолю або консервований горошок. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте олією та подавайте до різдвяного столу.

Теплий салат із зеленою квасолею

Теплий салат із зеленою квасолею

Інгредієнти:

400 г зеленої стручкової квасолі
10-15 помідорів черрі
5 листочків базиліка
1 лимон
2 ст. л. оливкової олії
1 ст. л. кунжуту
Сіль, перець за смаком
Приготування:

Відваріть квасолю протягом 2-3 хвилин, потім перекладіть її в салатницю, додайте нарізані на половинки помідори, рубаний базилік, полийте оливковою олією і лимонним соком, посипте кунжутом, сіллю, перцем і перемішайте. Подавайте теплим.

Пісні вареники з капустою 

Пісні вареники

Інгредієнти: 

пшеничне борошно – 350 г, 

цибуля ріпчаста – 2 шт., 

морква – 150 г, 

капуста білокачанна – 500 г, 

рослинна олія – 80 мл, 

сіль – 0, 5 ч. л. 

Спосіб приготування: 

У 250 г борошна додати 0,5 ч. л. солі та перемішати. Залити в борошно 150 мл теплої води і замісити тісто. Тісто вимісити, але не перестаратися, щоб не вийшло тугим. Воно повинно перестати липнути до рук, але залишатися дуже м'яким і ніжним. Накрити і залишити на 40-60 хвилин. Цибулю, моркву почистити, порізати, спасерувати на рослинній олії.   Дрібно нашаткувати капусту. Розділити пасеровку на 1/3 і 2/3 частини. 1/3 відкласти, а в 2/3 додати капусту і тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до готовності. Посолити за смаком. Капуста повинна підрум'янитися. Трохи остудити.  Тісто розкачати на борошні, товщина не повинна перевищувати 2-3 мм. Вирізати з тіста кружки (можна стаканом). У кружок із тіста покласти капусту і зліпити вареник.  Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5-7 хвилин. Вийняти, здобрити рослинною олією і прикрасити пасеровкою, що залишилась.

Запечена картопля з авокадо

Запечена картопля з авокадо

Інгредієнти:

1 кг картоплі
2 шт. цибулі
1 авокадо
1 ст. л. рослинної олії
3 ст. л. сметани
Сіль, перець, спеції за смаком
Приготування:

Очистіть картоплю і наріжте її скибочками. Відваріть картоплю до напівготовності, розкладіть по горщиках для запікання і додайте нарізану на кільця цибулю, попередньо підсмажені кубики авокадо і соус зі сметани, солі, перцю та інших спецій. Запікайте протягом 20 хвилин. Готову картоплю посипте зеленню.

Фруктові цукерки

Фруктові цукерки

Інгредієнти:

300 г сухофруктів: курага, родзинки і чорнослив (можна взяти свої улюблені сухофрукти)
100 г горіхів: волоських і фундука
Какао-порошок або кокосова стружка для декору

Приготування:

Промийте і обшпарте окропом сухофрукти. Потім подрібніть у блендері або м'ясорубці. Також подрібніть волоські горіхи, а фундук залиште цілим. Змішайте горіхи із сухофруктами і починайте формувати цукерки: візьміть горішок фундука і скачайте навколо нього кульку з раніше приготованої маси. Готову цукерку обваляйте в какао-порошку або кокосовій стружці. Щоб цукерки були солодшими, до начинки можна додати мед.

Запечений лаваш з овочами

Запечений лаваш з овочами

Легка та смачна закуска, яку можна приготувати на Різдво 2017. Овочі для такого рулету можна обирати будь-які.

Інгредієнти:

3 листи тонкого лаваша
200 г свіжої капусти
1 цибуля
1-2 помідора
150 г моркви по-корейськи
100 г маринованих грибів
Томатна паста
Приготування:

Нашаткуйте тонкою соломкою капусту і протушкуйте на сковорідці. Помідори промийте і наріжте кубиками, дрібно нарубайте цибулю, подрібніть гриби. Якщо морква по-корейськи занадто довга, трохи подрібніть і її.

Потім розкладіть на робочій поверхні лист лавашу, змастіть його томатною пастою і викладайте підготовані овочі. Акуратно загорніть лаваш в рулет і поставте у заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Запікайте близько 15 хвилин до утворення золотистої скоринки.