Китай назвав своїм російський острів. Але Москва мовчить


Філіппіни стали останнім сусідом Китаю, який заперечує проти його нової національної карти, приєднавшись до Малайзії та Індії, що випустили різкі заяви, звинувативши Пекін у претензіях на їх територію. Китай також привласнив шматочок Росії. Але Москва не поспішає висловлювати своє обурення.

Китай опублікував нову версію своєї національної карти в понеділок, як він це регулярно робив принаймні з 2006 року, щоб виправити те, що Пекін у минулому називав «проблемними картами», які, як він стверджує, неправильно відображають його територіальні кордони.

Про це повідомляє CNN.

Філіппіни заявили в четвер, що «відкинули» карту через включення пунктирної лінії навколо спірних районів Південно-Китайського моря, щодо яких у 2016 році винесено рішення міжнародного трибуналу на користь Маніли.

Індія була першою, хто поскаржився у вівторок, висловивши «рішучий протест» проти включення індійського штату Аруначал-Прадеш і спірного плато Аксай-Чін до складу території Китаю.

«Сьогодні ми висловили рішучий протест через дипломатичні канали китайській стороні щодо так званої «стандартної карти» Китаю 2023 року, яка претендує на територію Індії», — заявив міністр закордонних справ Індії Аріндам Багчі в заяві. «Ми відкидаємо ці заяви, оскільки вони не мають жодних підстав».

Міністерство закордонних справ Малайзії також відхилило «односторонні претензії» Китаю, додавши, що країна Південно-Східної Азії «послідовна у своїй позиції щодо відхилення претензій будь-якої іноземної сторони на суверенітет, суверенні права та юрисдикцію щодо морських об’єктів Малайзії».

Під час регулярного пресбрифінгу в середу речник МЗС Китаю Ван Веньбінь відхилив скарги сусідів, заявивши, що зміни на карті були «звичайним проявом суверенітету відповідно до закону».

"Ми сподіваємося, що відповідні сторони зможуть зберігати об'єктивність і спокій і утриматися від надмірного тлумачення проблеми", - додав він.

Китай оголосив своїм російський острів

Як територію Китаю на новій карті позначено і Великий Уссурійський острів на Амурі. Китай та Росія (СРСР) сперечалися про належність цієї території з 1964 року.

У 2008 році Москва та Пекін уклали договір, згідно з яким острів був розділений між двома країнами - тоді експерти називали це знаком, що Москва сподівається на довгострокові та стабільні відносини з Китаєм.

Однак на новій офіційній мапі Китай позначає весь острів як східну точку китайської території. У пояснювальній записці наголошується, що "мапа складена відповідно до національних стандартів оформлення кордонів Китаю та інших країн світу".

Великий Уссурійський острів розташований поблизу Хабаровська в заплаві Амура напроти гирла річки Уссурі. Його площа становить близько 340 квадратних кілометрів.

Суперечка про належність острова почалася між Росією та Китаєм ще у 1800-х роках, а у 1920-1930-ті роки острів був "взятий під охорону" радянськими військами.

Після розпаду Радянського Союзу 1991 року острів залишився під юрисдикцією Росії. Китай оскаржував статус острова з 1964 року, проте після договору 2008 року жодних офіційних домовленостей щодо належності острова між Росією та Китаєм не було.