У Саудівській Аравії чоловікові відрубають голову за дописи в інтернеті


 Суд Саудівської Аравії засудив чоловіка до смертної кари за його дописи в мережі  Twitter і за його діяльність на YouTube.

Рішення суду щодо Мохаммеда бін Насера аль-Гамді, з яким ознайомилося в середу агентство Ассошіейтед Прес, було ухвалене після вироку докторанту Сальмі аль-Шехаб та іншим особам, засудженим до десятирічних термінів тюремного ув'язнення за їхні висловлювання в Інтернеті.


Тривалі тюремні терміни, винесені за свободу слова, наприклад, 27-річний вирок Сальмі аль-Шехаб, не викликали достатнього резонансу, і влада сприйняла це як "зелене світло" для посилення репресій", — сказала Ліна Альхатлул, керівник відділу моніторингу та адвокації лондонської правозахисної групи ALQST.


Згідно з судовими документами, аль-Гамді звинувачують у "зраді своєї релігії", "порушенні безпеки суспільства", "змові проти уряду" і "наклепі на королівство і наслідного принца" — і все це за його діяльність в Інтернеті, яка полягала в повторному розміщенні постів критиків.


Саудівська влада не пояснила причин, через які вона обрала мішенню саме аль-Гамді, шкільного вчителя на пенсії, який проживає в місті Мекка. Однак його брат, Саїд бен Насер аль-Гамді, є відомим критиком саудівського уряду, який проживає у Великій Британії.


За даними Amnesty International, Саудівська Аравія посідає одне з перших місць у світі за кількістю страт, поступаючись лише Китаю та Ірану у 2022 році. Кількість страчених у Саудівській Аравії минулого року (196 осіб) стала найвищою за останні 30 років, зафіксованою Amnesty. Тільки за один день у березні минулого року в королівстві було страчено 81 людину, що стало найбільшою масовою стратою, проведеною в королівстві за всю його сучасну історію.


Однак справа аль-Гамді, вочевидь, є першою в рамках нинішніх репресій, коли смертну кару виносять за поведінку в Інтернеті.