Кінець грабунку. США припиняють купувати місця у російських "Союзах"

 

МКС

США припиняють грошові виплати Роскосмосу за місця для своїх астронавтів в «Союзах». Натомість росіяни будуть мати можливість добиратися до МКС на американських Crew Dragon

НАСА представило на затвердження уряду проект угоди, яка дозволить російським космонавтам почати польоти на Міжнародну космічну станцію на американських кораблях в рамках угоди про безоплатний обмін з російським космічним агентством.

Натомість Росія продовжить запускати іноземних астронавтів на «Союзах», але тепер безкоштовно.

Угода передбачає, що США припиняють грошові виплати Роскосмосу за місця в «Союзах». Замість цього NASA надасть російським космонавтам місця на космічних кораблях SpaceX Crew Dragon і Boeing Starliner. 

Космічне агентство NASA представило угоду до Державного департаменту США для розгляду і затвердження. Потім угода має пройти аналогічне затвердження в російському уряді. Якщо все пройде вдало, то перший росіянин полетить на кораблі SpaceX вже в 2021 році. За угодою, російська сторона буде зобов'язана виділити мінімум одне безкоштовне місце для американських, канадських, європейських і японських астронавтів на кораблі «Союз».

Місія SpaceX Crew-2 попередньо запланована на запуск 30 березня 2021 року. Наступна місія повинна стартувати у вересні 2021 року зі ще чотирма астронавтами.

Crew Dragon


Нагадаємо, що 16 листопада ракета-носій Falcon 9 з кораблем Crew Dragon і чотирма астронавтами на борту успішно стартувала з мису Канаварал до МКС.

У травні 2020 року SpaceX уперше довела, що відправку людей на МКС можна довірити навіть приватній компанії. Вона успішно доставила астронавтів Боба Бенці (Bob Behnken) і Дага Херлі (Doug Hurley) і взяла з NASA набагато менше грошей, ніж Роскосмос. Адже політ туди і назад на російських «Союзах» обходився американцям в цілих 85 мільйонів доларів за людину. А вартість одного місця на Crew Dragon оцінюється приблизно в 55 мільйонів доларів.