Помер історик Ігор Скочиляс

 

Ігор Скочиляс

Сьогодні, 20 грудня, надійшла сумна звістка: у лікарні, після ускладнень внаслідок коронавірусу, помер доктор історичних наук, викладач Українського католицького університету Ігор Скочиляс.

За попередньою інформацією, відомий історик потрапив до лікарні з діагнозом COVID-19. Там він пережив мікроінсульт, мав тромбофлембію легень і перебував у дуже важкому стані.

Ігор Скочиляс народився 5 квітня 1967, в с. Цигани Борщівського району, Тернопільської області. Закінчив Львівський університет ім. Івана Франка. З 1999 року працював в Українському католицькому університеті у Львові - спочатку викладачем, досі - завідувачем кафедри історії. 

Ігор Скочиляс - автор понад 200 наукових розвідок з історії Церкви в Україні та рідної Тернопільщини. Він також був авторитетним експертом з питань українсько-польських відносин. Зокрема, адміністрація президента України Петра Порошенка залучала його до роботи для вироблення державної політики у розв'язанні історичних проблем, що ускладнювали стосунки між Києвом та Варшавою.

"Не хочеться у це вірити, - пише у соцмережі кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. - Немає вже Ігоря Скочиляса. Фаховий історик, експерт українсько—польської тематики, релігійноі культури,найкращий дослідник Київської Церкви. Багато розмов записала з Ігорем для Радіо Свобода,остання про його проєкт з дослідження жертв українсько-польського протистояння. Ми говорили на важку тему, коли намагались певні сили очорнити ім‘я митрополита Андрея Шептицького... Ковід -жахлива річ. Щирі співчуття дружині Ірині, доньці, спільноті УКУ. Це велика втрата для науки,для України.

Вічная пам‘ять. Розум не приймає цієї сумної вістки."

Редакція висловлює співчуття рідним та близьким Ігоря Скочиляса.