Марсохід Perseverance знайшов дивного пончика на Червоній планеті

 

"Пончик" на Марсі. Фото NASA 

Знову на Марсі помітили камінь дивної форми. До того ж, він має форму пончика. Цей конкретний камінь був помічений марсоходом NASA Perseverance, який продовжує досліджувати кратер Джезеро в північній півкулі Марса. 

Зображення було зроблено Remote Microscopic Imager (RMI), частиною інструменту SuperCam, на відстані приблизно 100 метрів (328 футів) від марсохода 22 червня 2023 року – 832-й марсіанський день (або сол) місія.

Скелі дивної форми є звичайною рисою Марса і є результатом тривалих періодів ерозії, як і на Землі. Однак на Марсі більшість вивітрювань спричинено вітром і пиловими бурями. 

Подібно до «желеподібного пончика», який спостерігав марсохід Opportunity у січні 2014 року, ця конкретна скеля могла утворитися після ерозії меншого каменю (або кількох) поблизу її центру. Навколо можна побачити кілька менших каменів подібного кольору, що свідчить про спільне походження. 

Лабораторія реактивного руху NASA опублікувала зображення на своїй сторінці Photojournal і воно швидко почало поширюватися в соціальних мережах. Інститут SETI підключився у Twitter, припустивши, що камінь-пончик «може бути великим метеоритом разом із меншими шматками».

Марсохід Perseverance працює на Марсі з 18 лютого 2021 року та продовжує досліджувати кратер Єзеро – місце колишнього дна озера.

Читайте також: