Телескоп "Евклід" вирушув на пошуки темної матерії

Телескоп "Евклід" вирушув на пошуки темної матерії

 У суботу з мису Канаверал у Флориді стартував космічний телескоп "Евклід" Європейського космічного агентства (ESA). Його вивела у космос ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX.

Про це повідомляє ВВС.

За місяць польоту «Евклід» подолає близько 1,5 млн км, після чого вийде в так звану Точку Лагранжа, де вже знаходиться телескоп «Джеймс Вебб», і приступить до складання найбільшої карти Всесвіту, що включає близько двох мільярдів галактик.

Але головне завдання телескопа – вирішення двох головних загадок всесвіту – темної енергії та темної матерії.

«Евклід» мав вирушити в космос ще минулого року на російській ракеті-носії «Союз», проте після вторгнення в Україну ESA відмовилося від цієї ідеї та підписало контракт із компанією Ілона Маска SpaceX.

Телескоп «Евклід», названий на честь давньогрецького математика, важить дві тонни і був створений багато в чому завдяки щедрому фінансуванню британського уряду та за діяльної участі британських учених, які відіграли ключову роль у розробці та будівництві модуля та одного з двох основних приладів на його борту .

Йдеться про оптичну камеру VIS, створену в лабораторії космічних досліджень Малларда при Університетському коледжі Лондона.

Камера VIC

«Прилад VIS робитиме знімки великих віддалених ділянок Всесвіту практично з роздільною здатністю космічного телескопа "Хаббл", але при цьому за один день зможе розглянути більше, ніж "Хаббл" зробив за 25 років, – пояснює керівник проекту професор Марк Кроппер. – Ці дані дозволять нам з більшою точністю з'ясувати, як темна матерія розподілена по Всесвіту. Галактикам, які ми фотографуватимемо, майже 10 млрд років, і заразом ми побачимо, як поширювалася темна матерія протягом майже всієї історії всесвіту».

Гравітаційне лінзування

Вивчення темної матерії обіцяє вирішити ще одну загадку: чому всесвіт розширюється з прискоренням.

У ході своєї місії, розрахованої на шість років, «Евклід» скористається феноменом гравітаційного лінзування, коли масивне тіло, чи то планета, зірка чи згусток темної матерії, виступає в ролі збільшувального скла, викривляючи своїм гравітаційним полем світло, що виходить від поза галактик.

Цей феномен дозволить телескопу робити знімки з дуже високою роздільною здатністю, які, у свою чергу, допоможуть астрономам ближче познайомитися з невловимими частинками темної матерії, які не поглинають, не відбивають і не випромінюють світло.

Темну матерію неможливо побачити, але вчені знають про її існування за тим ефектом, який вона робить на об'єкти, що піддаються спостереженню. Вони вважають, що ця матерія пов'язує галактики, створюючи середовище для зірок, планет і як можливий результат – життя.

Темна енергія, своєю чергою, відповідно до існуючої теорії, розштовхує галактики убік, змушуючи Всесвіт швидше розширюватися. Вважається, що всесвіт на 95% складається з цієї темної енергії.