У США поліцейські до смерті побили чоловіка. У країні спалахнули протести

Ніколс кричав. що нічого не зробив і кликав маму

 На початку січня група поліцейських у місті Мемфіс у США побила темношкірого чоловіка. Через три дні після цього 29-річний Тайрі Ніколс помер у лікарні. У країні спалахнули протести.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що група поліцейських, які теж темношкірі, затримала автомобіль. Причиною нібито було «необережне водіння», але пізніше в поліції Мемфіса заявили, що порушень не зафіксували. За кермом машини перебував 29-річний Тайрі Ніколс.

Поліція опублікувала відео жорстокого побиття темношкірого чоловіка. Ролик містить кадри з нагрудних камер поліцейських, а також з камер відеоспостереження.

На першому відео видно, як поліцейські витягують Ніколса з водійського сидіння його автомобіля, який зупинився на перехресті, коли він кричить: «Я нічого не робив… Я просто маю дістатися додому». Офіцери змусили його впасти на землю, наказали лягти на живіт і бризнули в обличчя перцевим балончиком.

Ніколс вирвався та побіг, а поліцейські переслідували його. Принаймні один вистрілив в нього з електрошокера.

Правоохоронці схопили Ніколса на перехресті та почали бити палицями, кулаками та ногами, зокрема і по обличчю. На відео зафіксовано, як чоловік кликав матір, адже інцидент стався недалеко від її будинку.



За її словами, її син був лише приблизно за 80 метрів від дому, коли його били.

Після побиття на потерпілого, який був майже непритомним, начепили кайданки. Судячи з даних з камер, швидка допомога протягом перших двадцяти хвилин не приїхала на місце інциденту. Ніколса доставили в лікарню тільки через годину, а через три дні він помер. Лікарі назвали причиною «великий крововилив, викликаний сильним побиттям».

Причетних до злочину поліцейських (Тадарріуса Біна, Деметріуса Хейлі, Десмонда Міллса, Емміта Мартіна і Джастіна Сміта) звільнили минулого тижня. Поліція Мемфіса вже розпочала розслідування справи.

Коли трагедія набула розголосу, жителі міста вийшли на протест. Влада почала турбуватися, що мітинги стануть масштабними, як це було після схожого випадку в 2020 році. Проте протест пройшов відносно спокійно: на вулиці вийшли кілька сотень людей, які перекрили міст у Мемфісі.



Другий мітинг організували в Нью-Йорку 27 січня. В результаті акції трьох учасників затримали за порушення правопорядку. Один з них виліз на капот поліцейської машини і розбив лобове скло. Після цього протести пройшли в ще кількох містах США.

Президент США Джо Байден прокоментував події в Мемфісі, сказавши, що смерть Ніколса — болісне нагадування про те, скільки ще має бути зроблено, щоб американська система кримінального правосуддя стала більш справедливою, єдиною для всіх і почала шанувати людську гідність.

Байден підтримав заклик сім'ї Ніколса вийти на акції протесту, але наголосив, що вони мають бути мирними.

Він закликав співгромадян не давати волю ще більшому насильству.