Новий американський супутник може бачити крізь стіни

 

Знімок із супутника

Американська компанія Capella Space запустила платформу для державних і приватних клієнтів, яка дозволяє отримувати супутникові зображення будь-яких частин світу.

Особливість розробки компанії полягає в тому, що її супутник «бачить» вночі, крізь хмари і навіть крізь стіни деяких будівель.

На відміну від багатьох інших супутників для спостереження, що знаходяться на орбіті Землі, розробка Capella Space не використовує звичні камери. Замість цього супутник Capella 2 оснастили радаром з синтезованою апаратурою (РСА).

Він працює за тим же принципом, що і дельфіни або кажани, які використовують ехолокацію. Супутник направляє потужний 9,65-гігагерцовий радіосигнал в сторону цілі, а потім збирає та інтерпретує дані, які відбилися назад на орбіту. Оскільки супутник посилає власний сигнал, а не вловлює світло, в деяких випадках він може «просвітити» навіть крізь стіни будівель.

В Capella Space стверджують, що найлегше подивитися крізь хмарочоси, які виглядають на знімках, як «примарні гриби». На оригінальному зображенні з супутника без стиснення можна побачити навіть те, що відбувається в конкретних кабінетах, заявив гендиректор компанії Пайам Баназаде.

Юридичне обмеження - єдине, що не дозволяє компанії знімати будь-яке місце, за яке заплатить клієнт. «Технічно, це можна зробити навіть всередині будинку», пояснив Баназаде.

У компанії вважають, що її клієнтами може бути майже будь-хто. Урядові агентства за допомогою супутника компанії можуть проводити операції з порятунку заручників або відстежувати активність в аеропорту. Наприклад, завдяки Capella Space без проблем можна побачити літаки, які стоять в ангарах. Вчені могли б відстежувати вирубку лісів в Амазонці, а інвестори - бачити глобальний ланцюжком поставок.