Вакцина Pfizer і BioNTech небезпечна для літніх людей - норвезькі лікарі


У Норвегії стривожені безпекою вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer і BioNTech для літніх людей зі значними супутніми захворюваннями.
Про це повідомляє видання Bloomberg. 

Посилаючись на Норвезьке агентство з лікарських засобів, видання зазначає, що в країні вже констатували 29 пов'язаних з вакцинацією смертей. Досі зазначена вакцина була єдиним доступним для громадян антикоронавірусним засобом, а тому всі смерті пов'язали з нею. Тим часом, всі небіжчики мали серйозні супутні хвороби, і всім цим людям було не менше 75 років. 

Відомо, що перший укол був зроблений 42 тисячам жителів, більшість із щеплених входить в групу високого ризику інфікування. 

«Більшість людей відчуло очікувані побічні ефекти вакцини, зокрема нудоту і блювоту, лихоманку, місцеві реакції в місці ін'єкції і загальне погіршення стану», - відзначили фахівці. 

В результаті Норвезький інститут суспільної охорони здоров'я визнав, що «для людей з найбільш важкими захворюваннями навіть відносно легкі побічні ефекти вакцини можуть мати серйозні наслідки». 

У відомстві додали, що при вакцинації старих і хворих людей смерті траплятимуться й надалі. У компанії Pfizer пообіцяли вивчити причини трагедій спільно з норвезьким регулятором, підкресливши, що «кількість інцидентів поки не викликає тривоги і відповідає очікуванням».

Раніше ЗМІ повідомили про кількість смертей від вакцинації у Сполучених Штатах, а також про ускладнення, яких зазнали громадяни Ізраїлю.