Битва двох ВПК. Як Україна та Росія поповнюють запаси снарядів та техніки

Видання Financial Times з'ясувало, в якому стані перебувають арсенали та оборонна промисловість країн Заходу та Росії.



Україна

☑️ ЗСУ випускають на день близько 5 000 снарядів. Це без урахування патронів, гранат, мін.

☑️ США надали Україні 1,5 млн снарядів для 155-мм та 105-мм гаубиць та САУ. Значна їх частина надійшла зі складів в Ізраїлі та Південній Кореї.

☑️ Пентагон переглядає запаси та просить $817 млрд на поповнення арсеналів.

☑️ У НАТО дефіцит 155-мм снарядів, зарядів HIMARS і ракет ППО для IRIS-T, Patriot та Gepard. Бо нові боєприпаси вирушають одразу до України.


Росія

▶️ Ворог випускає на день 20 000 снарядів. Запас крилатих ракет практично вичерпаний, про що свідчить обстріл міст зенітними ракетами С-300.

▶️ Щоб поповнити запаси, на військових заводах скасували вихідні та ввели додаткові робочі зміни. Але ВПК не може вирішити проблему з танками, то Росія розконсервувала сховища старої, ще радянської техніки.

▶️ Кремль використовує сталінські методи. За виробництвом озброєнь стежить спецгрупа з контролю, а Медвєдєв попереджає директорів підприємств ВПК про неприпустимість зриву оборонного замовлення і погрожує спеціальним кримінальним покаранням.

‼️ Висновки та прогнози

США навесні наростять випуск 155-мм артснарядів з 14 000 до 20 000 штук на місяць, а в 2024 – до 90 000. 

ФРН виділила €10 млрд на нові заводи з виробництва ракет для ЗРК. Словаччина, Франція та Австралія поєднують зусилля та нарощують випуск снарядів у 5 разів.

А в Росії військовий бюджет - 1/10 від бюджету США. І головна проблема – у неї немає і 1/10 союзників, готових виробляти снаряди та важке озброєння.